miercuri, 5 iunie 2019

Masaj clasic (suedez)


"Masajul clasic, numit şi suedez după originea celui care l-a creat în formă actuală, suedezul Per Henrik Link, este cea mai populară formă de masaj în Europa şi Statele Unite. Oamenii care se hotărăsc pentru prima dată să meargă la un masaj, de obicei aleg masajul clasic, fiindcă reprezintă o experienţă foarte plăcută. În plus, masajul clasic ameliorează starea de sănătate şi produce relaxarea muscluara şi îmbunătăţirea circulaţiei.
Asociația Americană de Masaj Terapeutic defineşte masajul clasic că pe un complex de tehnici aplicate la nivelul straturilor superficiale ale pielii, combinate cu mişcări active şi pasive ale articulaţiilor.

ISTORIC
Masajul clasic suedez a fost dezvoltat de către Per Henrik Link, terapeut născut în Suedia în 1776. În tinereţea lui, Link a suferit de artita reumatoida. Combinând studiile sale medicale cu informaţiile acumlate în continuă să căutare a unei metode de înlăturare a dureri, Link a creat un sistem de masaj şi mişcări de gimastica, care nu numai că i-au vindecar boală, dar au devenit extrem de populare. În 1813, o şcoală cunoscută ca Royal Swidish Central Institute a fost deschisă în Stockholm de către guvernul suedez, iar Link a fost numit preşedintele acestui institut. Deşi iniţial lumea medicală a respins formă de tratament introdusă de Link, curând a fost nevoită să îl accepte datorită eficienţei dovedite în numeroase situaţii. Oamenii veneau din Statele Unite la Stockholm pentru a învăţa metoda lui Link. Când Link a decedat în 1839, studenţii lui din toată Europa i-au dus mai departe învăţătura în toată lumea. Metoda a evoluat spre ceea ce astăzi cunoaştem toţi că masaj clasic.


EFECTUAREA MASAJULUI CLASIC
Masajul suedez este cea mai răspândită formă de masaj şi poate fi efectuat în diferite împrejurări. Aşa cum s-a menţionat anterior, mulţi oameni experimentează pentru prima dată masajul suedez atunci când sunt în vacanţă într-o staţiune sau la bordul unei nave de croazieră. Masajul suedez este oferit de toate clinicile de tratament din ţară. Multe săli de gimnastică sau case de sănătate oferă acum masaj suedez, iar unele oferă discounturi pentru membri. Puteţi primi, de asemenea, masaj suedez de la studenţii sau profesorii clinicilor asociate şcolilor de masaj terapeutic. Există mulţi terapeuţi care oferă masaj clasic în cabinete proprii. De asemenea, sunt terapeuţi care se deplasează la domiciliul clientului.

EXPERIENŢA MASAJULUI CLASIC
În timpul masajui suedez, receptorul este aşezat pe o masă specială de masaj şi este acoperit cu un prosop sau un cearşaf. Cel mai bun mijloc de a recepţiona masajul clasic este direct pe piele. Terapeuţii masajului suedez sunt educaţi să respecte intimitatea clienţilor şi să folosească tehnici de acoperire a zonelor intime ale acestora. Clienţii care nu se dezbraca complet trebuie sfătuiţi să păstreze doar minimul necesar de haine, pentru o recepţionare cât mai bună a masajului.

PREGĂTIREA PENTRU MASAJ
După o scurtă discuţie, terapeutul părăseşte camera pentru a lăsa clientul să se pregătească în vederea şedinţei de masaj. Acesta se va dezbrăca şi se va aşeza pe masa de masaj, după care se va acoperi cu prosopul sau cu cersaful. Se poate aşeza fie pe spate, fie cu faţa în jos. Unele mese au prevăzută o extensie de cap, pentru o poziţionare cât mai comfortabila. Cel mai probabil, şedinţa va fi începută cu clientul aşezat pe spate. Aşteptând întoarcerea terapeutului, acesta se va relaxa, focalizându-şi atenţia asupra respiraţiei, care trebuie să fie calmă. Terapeutul va bate la uşă înainte de a intra.

MASAJUL
Masajul suedez este un masaj al întregului corp. Clientul poate indica terapeutului zonele unde doreşte o atingere mai uşoară, mai fermă, sau unde nu doreşte să fie atins. Pentru lubrifierea corpului se folosesc ulei sau loţiuni speciale. Clientul va comunica de asemenea terapeutului dacă are alergie la un anume tip de ulei sau loţiune, sau dacă prefera o lubrefiere mai superficială. Acest fapt, de a comunica intenţiile sale terapeutului, face parte din beneficiile masajului suedez. Apoi terapeutul va aplica o combinaţie de manevre specifice masajului clasic (efleuraj, petrisaj, fricţiune, tapotament, vibraţie) cu puterea şi durata cele mai indicate clientului respectiv, ţinând cont şi de preferinţele acestuia. De asemenea, se pot folosi şi tehnici din alte tipuri de masaj, care se vor intercala printre manevrele masajului suedez. Un bun terapeut eclectic va şti cum să combine manevrele masajului suedez clasic cu tehnici selectate din alte tipuri de masaje pentru a crea un masaj adaptat unui anumit client. După ce vă o jumătate de oră pe o parte a corpului, terapeutul va ruga clientul să se întoarcă şi va lucra şi cealaltă parte a corpului o durată egală de timp. Terapeutul poate iniţia mişcări ale articulaţiilor pe o parte sau pe ambele părţi ale corpului. Acestea sunt întinderi uşoare şi rotaţii destinate flexibilizării articulaţiilor rigide. Aceste mişcări pot fi active sau pasive. Pe măsură ce mişcările progresează, acestea îmbunătăţesc capacitatea de mişcare a articulaţiilor.


PRINCIPALELE PROCEDEE DE MASAJ CLASIC
Mişcările folosite în masajul clasic au scopul reducerii tensiunii musculare. Pe măsură ce muşchii se relaxează, creierul va primi semnale pentru a elibera anumite substanţe ce reduc stresul şi produc o stare nespecifică "de bine".

Există cinci categorii de procedee de masaj clasic, care se efectuează cu ajutorul mâinilor:

1. Elfeurajul (sau netezirea) - alunecări uşoare aplicate la suprafaţa corpului, de la superficial la profund. Efectele masajului de netezire se răsfrâng în primul rând asupra funcţiunilor pielii şi a ţesuturilor subtegumentare. Manevrele şi submanevrele ce constituie "efleurajul", sunt considerate drept tehnici specifice masajului ţesuturilor superficiale, tegumentare (pielea).
Efecte:
stimularea circulaţiei sangvine
stimularea la nivel nervos
activarea schimburilor nutritive
stimularea funcţiilor multiple la nivelul ţesuturilor tegumentare
combaterea oboselii prin creşterea aportului sanguin bogat oxigenat şi încărcat cu substanţe energetice
accelerarea procesului de îndepărtare a reziduurilor toxice
refacerea proprietăţilor funcţionale ale ţesuturilor


2. Petrisajul (sau frământatul) - mişcări de frământare a musculaturii Efectele petrisajului vizează în special muşchii şi ţesuturile profunde, fiind manevre constituite în special din acţiuni mecanice.
Efecte:
stimularea creşterii vitalităţii celulare
favorizarea circulaţiei sangvine profunde
creşterea elasticităţii şi a celorlalte proprietăţi musculare - contractibilitatea, excitabilitatea, conductibilitatea
prin comprimarea vaselor profunde sangvine şi limfatice se activează circulaţia, se îmbunătăţesc schimburile nutritive
stimularea eliminării produselor de uzură de la nivelul muşchilor şi a altor produse de dezasimilaţie sau inflamatorii

3. Fricţiunea - mişcări compresive, mai profunde decât efleurajul şi petrisajul
În unele cazuri, fricţiunea se foloseşte pentru a favoriza pătrunderea în piele a unor substanţe medicamentoase, că de exemplu geluri şi creme analgetice. Ca urmare această manevră va urmări decontracturarea zonelor contractate muscular, ameliorarea durerilor la nivel local tegumentar, muscular, la nivel ligamentar precum şi în orice alte situaţii în care este indicat masajul ca formă de terapie.
Efecte:
prin efectul mecanic al manevrei se mobilizează ţesuturile moi, mărindu-le supleţea şi elasticitatea
pe cale reflexă obţinem o activare a circulaţiei locale
stimularea schimburilor nutritive
încălzirea, hiperemia (vasodilataţie locală) - ce presupune o mai bine irigare sangvină deci o mai bună oxigenare a ţesutului muscular, deci o îndepărtare a reziduurilor existente la nivelul ţesuturilor

4. Tapotamentul (sau baterea) - lovituri uşoare şi ritmice, executate cu degetele, marginile cubitale ale mâinilor, palmele sau pumnii. Efectele acestei manevre variază în raport cu intensitatea şi ritmul loviturilor, cu supleţea şi cu sensibilitatea pielii sau a ţesuturilor masate. Au o acţiune specifică excitantă, crescând tonusul muscular, producând local un aflux crescut de sânge şi reducând spasmul muscular.

5. Vibraţiile - mişcări oscilatorii ritmice, cu presiuni intermitente, care produc deplasări mici ale pielii. Pot avea atât efecte stimulatorii, cât şi relaxante. În cadrul masajului se pot folosi oricare dintre aceste procedee. Maseurul se va adapta permanent la necesităţile clientului. El trebuie să fie atent la semnalele verbale şi nonverbale primite din partea clientului pentru a-şi ajusta tehnicile în funcţie de dorinţele clientului. Diferenţele de aplicare ale diverselor tehnici favorizează un efect sau altul. Spre exemplu, procedurile aplicate lent produc un efect relaxant, somnolentă şi detensionare, în timp ce mişcările ferme, aplicate rapid şi cu presiune crescută pot fi revigorante şi energizante.

"RELAXAŢI-VĂ CÂTEVA MINUTE ÎNAINTE DE A VĂ RIDICA"

Mulţi terapeuţi folosesc aceste cuvinte la terminare şedinţei de masaj. Apoi lăsă clientul câteva minute singur în cameră. Este bine că acesta să beneficieze de acest timp şi să rămână relaxaţi pe masa de masaj. Aceste câteva minute amplifica efectele benefice acumulate acumulate în timpul şedinţei de masaj. Absorbţia stării de bine generate de masaj îl va ajuta pe client să rememoreze aceste sentimente mai târziu în cursul zilei sau în timpul săptămânii, atunci când stresul începe să se acumuleze.

BENEFICII FIZICE ŞI EMOŢIONALE
Masajul suedez este destinat să producă sentimente plăcute atât la nivel fizic cât şi la nivel psihic.Dincolo de faptul că face clientul să se simtă bine, masajul suedez are reale beneficii fizice şi emoţionale.
Masajul suedez ajuta corpul să elimine toxinele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi a limfei, măreşte amplitutinea de mişcare la nivelul articulaţiilor şi elimina tensiunea musculară, induce relaxarea şi reduce durerea datorită eliberării de endorfine, care sunt echivalenţii naturali ai morfinei. Reducerea tensiunii musculare este în strânsă legătură cu inducerea unei stări mentale pozitive, micşorează anxietatea şi depresia, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi creează stări de relaxare profundă.
Masajul suedez înlătura oboseala mentală şi fizică şi reduce stresul, atât la nivel superficial cât şi profund. Masajul suedez ajuta oamenii să depăşească problemele legate de somn, înlătura somnolenta din timpul zilei şi insomnia. Cercetări efectuate la universitatea Brown au demonstrat că masajul suedez are un rol major în combaterea astmei la copii. Masajul suedez este o modalitate de care pot beneficia oameni de toate vârstele, de la nou-născuţi şi până la persoane de vârsta a treia.


BENEFICIILE MASAJULUII SUEDEZ
Stare de bine, atât la nivel fizic, cât şi emoţional
Reducerea stresului fizic şi mintal
Reducerea tensiunii musculare
Vindecarea migrenelor şi a cefaleelor
Ajutor în eliminarea toxinelor
Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi a limfei
Scăderea presiunii sanguine
Mărirea amplitudinii de mişcare la nivelul articulaţiilor
Flexibilitate sporită
Creşterea nivelului de endorfină
Scăderea anxietăţii
Înlăturarea depresiilor
Îmbunătăţirea capacităţii de concentrare
Înlăturarea oboselii mentale şi fizice
Micşorarea stresului la niveluri superficiale sau profunde
Înlăturarea problemelor legate de somn
Poate fi recepţionat de persoane aflate la orice vârstă
Rol major în combaterea simptomelor de astm"

CONTRAINDICAȚIILE MASAJULUI
Femei însărcinate, boli de piele, cancer, HIV/SIDA, boli de inimă, tensiune marită sau oscilantă, diabet, partea acută a tuturor bolilor; febră, ulcer, colica biliară, puseu de tensiune necontrolat medicamentos, reumatism acut dureros sau cu impotenţă funcţională, la orice boală cronică necontrolată medicamentos, varice, contuzii, răni, arsuri, hematoame, fracturi, boli de sânge - hemofilie, persoane peste 90 ani, alzhaimer, boli psihiatrice, epilepsie. În cazul aplicării de proceduri pentru îndreptarea coxalelor şi a coloanei pacientul trebuie să nu aibe osteoporoza, fracturi recente, operaţii recente. Din aceste motive este necesar ca la prima şedinţă de masaj să prezentaţi o recomandare de la Medicul de familie .

Calificare; Tehnician maseur la Şcoala de Afaceri şi Meserii (SAM )din Timişoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu